Dominika Bytniewska

Dieta w cukrzycy ciążowej

Dieta w cukrzycy ciążowej

W klasyfikacji cukrzycy ciążowej, w zależności od stopnia zaburzeń wyróżnia się dwa typy choroby:

  • Typ G1 – wystarczającym sposobem leczenia jest wprowadzenie indywidualnie dobranej dietoterapii
  • Typ G2 – obok leczenia dietetycznego, istnieje konieczność prowadzenia insulinoterpaii

W przypadku jednego i drugiego typu cukrzycy ciążowej dieta nie powinna odbiegać w sposób znaczący od standardowego żywienia zalecanego diabetykom. Sposób żywienia powinien uwzględniać styl życia pacjentki, stan zdrowia, oraz wskaźnika masy ciała sprzed ciąży.

Główne założenia przy planowaniu diety w cukrzycy ciążowej

  • Procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych powinien wahać się na poziomie: dla węglowodanów (40-50%), 20-25% białka oraz 25-30% z tłuszczów.
  • Źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste przetwory zbożowe o niskim indeksie glikemicznym, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze oraz warzywa. Należy ograniczać ilość owoców. Powinny być one spożywane tylko i wyłącznie w postaci surowej. Podaż błonnika powinna wahać się na poziomie 30-40g/dobę. Nie należy spożywać napojów słodzonych, kompotów, soków owocowych, wód smakowych, słodyczy, oraz potraw przygotowywanych na bazie mąki pszennej i kasz drobnoziarnistych.
  • Źródłem białka powinny być chude gatunki mięs i produktów mlecznych, ryby, jaja. Należy unikać spożywania gotowych wędlin kanapkowych. Powinny być one przygotowywane własnoręcznie, np. pieczony schab. Nie należy stosować zbyt dużej ilości mięsa czerwonego, w zamian uwzględniać mięso indycze, królicze oraz ryby.
  • Źródłem tłuszczu powinny być surowe oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy). Unikać należy produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans. Spożycie cholesterolu nie powinno być wyższe niż 300mg na dobę.
  • Rozkład godzinowy posiłków każdego dnia powinien być podobny, a przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-3,5h. Kobieta w ciąży powinna spożywać przynajmniej 5 posiłków dziennie.
  • Istotne może okazać się wprowadzenie 6 posiłku w godzinach wieczornych, ok. godz. 22.00. Posiłek powinien zawierać ok. 25g węglowodanów złożonych i stanowić nie więcej niż 10% udziału energii w diecie. Zabezpiecza on organizm pacjentki przed wystąpieniem ewentualnych powikłań związanych z hipoglikemia nocną i głodową ektogenezą.
  • Istnieje zakaz tworzenia zbyt długich przerw pomiędzy ostatnim posiłkiem a pójściem spać.
  • Nie należy podawać potraw smażonych w tradycyjny sposób. Dania podawane na ciepło powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w piekarniku.
  • Do przygotowywania zup i sosów nie należy stosować śmietany i mąki. W tym celu należy stosować kefir, jogurt, mleko.
  • W przypadku stosowania diet o obniżonej kaloryczności (poniżej 1700kcal) istnieje konieczność prowadzenia suplementacji, poprzez uwzględnianie preparatów wieloskładnikowych nie przekraczających 100% dziennej zalecanej dawki.
autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Chcąc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość.

czytaj więcej

Ciąża pod okiem dietetyka

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe ...

czytaj więcej
POKAŻ