Dominika Bytniewska

Skrzyp polny

Niby zwykły, pospolity chwast przyozdabiający pola, łąki i rowy a jednak drzemie w nim jakaś niezwykła, tajemnicza moc. Jego walory doceniano już przed wiekami. Stanowił cenne pożywienie ludów pierwotnych a w starożytności znalazł już pierwsze zastosowanie w ówczesnej medycynie. Nasi praprzodkowie leczyli nim schorzenia dróg moczowych, zmiany krwotoczne, czerwonkę i suchoty.

Skrzyp polny

Obecnie, dzięki znaczącym postępom w dziedzinie biologii i medycyny skrzyp polny przeżywa prawdziwy renesans. Nauka odkrywa wreszcie skrzętnie skrywaną tajemnicę i przedstawia niezbite dowody o jego dobroczynnym wpływie na zdrowie i urodę.

Ziele skrzypu polnego to skarbnica wyjątkowych substancji o działaniu prozdrowotnym. Zawiera cenne flawonoidy, saponiny, związki mineralne, kwasy organiczne, sterole roślinne a przed wszystkim rozpuszcalną i łatwo wchłanianą krzemionkę. To właśnie krzem czyni ze skrzypu polnego zioło o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Od niedawna został także mianowany prawdziwym “pierwiastkiem urody”. Krzem obecny jest niemal w każdej tkance naszego organizmu sprawując kontrolę nad pracą i rozwojem komórek.

Skrzyp dla urody

Duże ilości krzemu znajdują się w skórze, włosach i paznokciach. Pierwiastek ten czuwa nad utrzymaniem wilgotności tkanki łącznej, zapewnia skórze elastyczność, sprężystość i zdrowy wygląd, a także przeciwdziała procesom tworzenia się zmarszczek.

Często, w celach odmładzających bądź też korygujących sylwetkę wykorzystuje się żele silikonowe. Tymczasem angielskie słowo silicon oznacza krzem. Chociaż w zakresie produkcji implantów nie wykorzystuje się naturalnego krzemu, lecz polimery zawierające podejrzany związek węglowodorowy, to jednak można pokusić się o pewne porównanie i wyobrazić sobie, iż odpowiednia ilość krzemu w organizmie jest wstanie wypełnić, odmłodzić i uelastycznić skórę niczym silikonowe implanty. Ale to nie jedyny plus krzemionki zawartej w skrzypie polnym. Wyniki wielu badań sugerują, że krzem skutecznie powtrzymuje siwienie włosów, wzmacnia kruche i rozdwajające się paznokcie oraz zwiększa odporność na grzybice i zakażenia bakteryjne.

Skrzyp dla zdrowia

Bogactwo związków mineralnych i wielu substancji biologicznie czynnych zawartych w skrzypie polnym ma także ogromny wpływ na działanie ogólnoustrojowe. Zawarty w roślinie krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Aktywność tego pierwiastka wspierana jest dodatkowo obecnością flawonoidów, które uszczelniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają niekorzystnym przemianom tłuszczu w krwiobiegu. Wyciągi skrzypu polnego ze względu na swój złożony i bogaty skład odgrywają także istotną rolę w leczeniu wielu schorzeń układu pokarmowego, jak:

  • zgagi
  • wrzody
  • zapalenia błony śluzowej
  • nadmierne krwawienia wewnętrzne (także miesiączkowe)
  • ponadto ułatwiają gojenie się ran a także zapobiegają pękaniu naczynek.

Zawarte w skrzypie krzemiany mogą łączyć się z wieloma związkami. Między innymi, tworząc w moczu substancje koloidalne hamują krystalizację minerałów i zapobiegają uciążliwym schorzeniom dróg moczowych. Krzem odgrywa także istotną rolę w procesie mineralizacji kośćca, zapobiega jego odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Świadczy o tym fakt, że na miejscu złamania kości, poziom krzemu podnosi się aż kilkadziesiąt razy.

Wyciągi skrzypu polnego, będące nie tylko źródłem łatwo przyswajalnej krzemionki, ale także wielu innych związków o działaniu leczniczym i prozdrowotnym, stanowią cenne uzupełnienie diety w wielu schorzeniach, zapewniają urodę oraz skutecznie przeciwdziałają przedwczesnym oznakom starzenia się.

autor: dr Dariusz Szukała

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Mleczne produkty fermentowane

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Mleczne produkty fermentowane posiadają szczególne znaczenie żywieniowe. Ceni się je nie tylko za wysokie walory smakowe, ale także za ich wyjątkowe właściwości odżywcze, profilaktyczne i ...

czytaj więcej

Żywność transgeniczna

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Kiedy w 1992 roku, jedna z amerykańskich firm wprowadziła na rynek pierwsze genetycznie modyfikowane pomidory, mało kto spodziewał się, że niespełna kilkanaście lat później, żywność ...

czytaj więcej
POKAŻ